Uw hoofd koel houden op het werk!

Op kantoor werken, of dit nu op locatie is of een thuiskantoor, is heerlijk! Echter, met hoge zomerse temperaturen is het voor werknemers vaak geen pretje op de werkvloer en daarnaast brengt de hitte enige risico’s met zich mee. Denk hierbij aan concentratiestoornissen, zonnesteken en flauwvallen.

Gepubliceerd op 28 juli 2019 Laatst gewijzigd 16 mei 2024

Het probleem

Veel bedrijven doen te weinig om hitte op kantoor of in het magazijn tegen te gaan. Vanuit de logistiek zijn we het gewend om continue te werken, waardoor er te laat geschakeld wordt. Zelfs wanneer we weten dat er een hittegolf aankomt, laten we ons er vaak door overvallen. Ook wordt er in bijvoorbeeld de logistieke branche gewerkt met zware interne transportmiddelen en worden er door werknemers veel herhalende bewegingen gemaakt. Ook op kantoor! Warmte heeft altijd invloed op de motoriek, scherpte en focus van een persoon. Als u vervolgens niet goed let op voeding, vochtinname en werkomstandigheden, kan het voorkomen dat mensen minder scherp worden, lichamelijke klachten ondervinden of zelfs flauwvallen.

 

Neem maatregelen

Van tevoren inschatten welke schade, op het gebied van gezondheid, wordt opgelopen door werknemers bij verschillende omstandigheden is lastig. De overheid adviseert daarom gebruik te maken van de werkklimaatapp. Zo kunt u een indicatie krijgen bij verschillende temperaturen om veilig te kunnen werken. Omdat het hierbij gaat om slechts een indicatie, moet de situatie altijd door een arbodeskundige of de arbodienst beoordeeld worden.

 

Er zijn verschillende maatregelen die u zelf alvast kunt nemen, zoals:

- Mobiele airco's installeren, zoals een adiabatisch koelsysteem

- Verkort de werkdiensten en verlaag de werkdruk

- Breng meer personeel op de been

- Laat personeel vaker pauze houden

- Voorzie de werkvloer van voldoende water

- Werkkleding van ademende stoffen

- Sproei de daken met koel water

- Extra verkoeling of luchtstroom door roosters of grote ventilatoren

 

Maak het makkelijk

Een aangename temperatuur is niet de enige vereiste waar uw kantoor en magazijn aan moet voldoen. Werktijden, hulpmiddelen of de juiste inrichting helpen u ook in het gemak van werken bij hitte voor uw werknemers.

 

  • Voer een tropenrooster in. Hierbij beginnen werknemers vroeg in de ochtend, waardoor ze eerder klaar zijn en de warmte, in bijvoorbeeld een loods, zijn hoogtepunt nog niet heeft bereikt.
  • Maak materiaal gemakkelijk verplaatsbaar met bijvoorbeeld zwenkwielen, een pompwagen of een tafelwagen.
  • Zorg ervoor dat de werkomgeving zo efficiënt mogelijk is ingericht, door bijvoorbeeld gebruikt te maken van stellingen of draadmanden.
  • Probeer zoveel mogelijk warmte producerende apparaten uit te zetten.
  • Bouw met weinig materialen, een eigen zwembad zoals een IBC-container

warmte-a.png

  

 

Wat zegt de arbodienst?

Er bestaan algemene regels om te bepalen of de temperatuur niet te hoog is voor de werkzaamheden die worden verricht. Daarbij speelt niet alleen de omgevingstemperatuur een rol, maar ook de relatieve luchtvochtigheid, de luchtsnelheid, de warmtestraling, de kleding en de fysieke inspanning spelen een rol. Iemand die in een magazijn werkt en zware lichamelijke arbeid verricht, krijgt het bovendien sneller warm dan iemand met een zittend beroep.

 

Als werkgever is het heel belangrijk om af en toe even een moment te nemen en te kijken welke maatregelen (relatief makkelijk) genomen kunnen én moeten worden. Vaak wordt er vrij makkelijk geaccepteerd dat het nu eenmaal warm is, maar als bedrijf is het juist belangrijk om te kijken naar het verbeteren van arbeidsomstandigheden.