Diverse soorten spanbanden. Welke past het beste bij mijn werkzaamheden?


Spanbanden worden gebruikt om lading of andere materialen goed vast te zetten en te zekeren. De meest voorkomende toepassingen van spanbanden zijn ladingzekering op vrachtwagens, aanhangwagens, aanhangers, industrieaanhangers of in bijvoorbeeld rolcontainers en zeecontainers. De meeste spanbanden variëren in breeksterkte (laadvermogen), afmeting, kleur en type ratel of spanhaak. Onze 2-delige spanbanden, sjorbanden, rondstroppen en hijsbanden zijn vervaardigd van hoogwaardig geweven polyester (PES).


Welke soorten spanbanden zijn er?

Bij Kruizinga hebben we verschillende soorten spanbanden in het assortiment. Hieronder een rijtje met de diverse soorten:

 

eendelige spanband

 

Eindeloze spanband: de eindeloze of 1-delige spanband bestaat uit een stuk bandweefsel of singelband met daaraan een ratel of spangesp. De band is gemaakt van 100% polyester. Je gebruikt een eendelige spanband om een lading te omsluiten, omsnoeren of te omklemmen. Zo blijven ladingen stevig op hun plek zitten. 

tweedelige spanband

 

Tweedelige spanband: de 2-delige spanband bestaat uit twee losse delen, namelijk een rateldeel en een spandeel. Het rateldeel bestaat uit een ratel of spangesp en bandweefsel met aan het uiteinde een haak of fitting. Het spandeel wordt gevormd door het bandweefsel en een haak of fitting aan het uiteinde. Dit is sterker dan een eindeloze spanband. Een tweedelige spanband biedt meer flexibiliteit en gebruiksgemak dan een eindeloze spanband. Tweedelige spanbanden vaak gebruikt bij het vastzetten van zware of grote ladingen. 

autotransport spanband

 

Spanbanden voor autotransport: deze spanbanden zijn ideaal om een auto vast te zetten op een oprijwagen. De spanbanden zijn eenvoudig aan of om de banden te bevestigen. Deze banden zijn in maat verstelbaar en kunnen dus gebruikt worden voor elke bandenmaat. Autotransportspanbanden zijn uitgevoerd met een korte sterke ratel, om ook bij lage auto's voldoende kracht te kunnen zetten op de spanband. Je kunt ze voor alle automerken gebruiken.

 

spanband zelfoprollend

 

Automatische spanbanden: de zelf oprollende spanbanden werken hetzelfde als een autogordel. Hiermee kun je heel gemakkelijk lading vastzetten door de band eenvoudig uit de trommel te trekken. Vervolgens bevestig je de gecoate haken aan de lading en een vast ankerpunt. Door de knop in te drukken, rolt het overtollige band weer automatisch op in de trommel. Door de ratel heen en weer te bewegen kan de band strak aangespannen worden, zodat je lading veilig vaststaat. Een automatische spanband biedt meer gebruiksgemak en efficiëntie dan een handmatige spanband. Denk bijvoorbeeld aan situaties waar snelheid belangrijk is. Daarnaast zorgt het geautomatiseerde spansysteem voor meer consistente en betrouwbare spanning.

spanband met haak

 

Spanbanden met haak: de uiteinden van een spanband kunnen verschillen. Ook haken zijn er in verschillende soorten, zoals spitshaken, klauwhaken en vingerhaken. Deze haken zijn eenvoudig te bevestigen aan een laadvloer, bindrail of de lading zelf.

spanband met ratel

 

Spanbanden met ratel: spanbanden bevatten eigenlijk altijd een ratel. Deze ratel zorgt voor een hefboomeffect. Met de ratel zet je eenvoudig de spanband op spanning.

 

 

 

 

Spanbanden zijn er in verschillende breedtes en lengtes. Een veel voorkomende breedte is 50 mm en een veel voorkomende lengte 10 meter. Het aanbod is zeer divers, omdat de gebruiksmogelijkheden ook heel verschillend zijn. De bandbreedte bepaalt mede de sterkte (dus tot hoeveel kilo je hiermee vast kunt zetten). Daarnaast heb je een ruime keuze uit kleuren of zelfs bedrukking.

 


Wat staat er allemaal op het label van een spanband?

Spanbanden moeten volgens de NEN-EN 12195-2 norm voorzien zijn van een label met instructie daarop vermeld. Dit label dient aan zowel het rateldeel (de band dat aan de ratel bevestigd is) als ook op het spandeel van de spanband bevestigd te worden.

 

  • Waarschuwing: Niet hijsen, alleen sjorren
  • Matr = Materiaal van de spanband (PES = polyester)
  • Productienummer/typenummer
  • Productiejaar
  • Rek = Rekpercentage van de band (max 7% toelaatbaar)
  • L = Lengte per spanband deel
  • LG = Totale lengte (vast of los deel)
  • LGF = Lengte vast deel
  • LGL = Lengte los deel
  • LC1 = Lashing capacity bij spanning in rechte lijn
  • LC2 = Lashing capacity bij spanning in omsnoering
  • SHF = Standard hand force = handkracht
  • STF = Standard tension force = voorspankracht
  • Traceercode NEN EN 12195-2
  • Leverancier: Kruizinga
  • Artikelnummer

 

Wat betekent de LC-waarde op een spanband?

De Lashing Capacity (LC) is een indicatie van de breeksterkte. Hier staan 2 waardes vermeld. De eerste (LC1) is bij gestrekt gebruik en de tweede (LC2) waarde is bij omsnoering. De NEN EN12195-2 norm schrijft voor dat de ratel en haken een veiligheidsfactor van minimaal 2x LC1 waarde moeten hebben in het geval van een breuk.

 

Wat houdt het NEN-EN 12195-2 norm in?

NEN-EN 12195-2 is een Europese norm die betrekking heeft op sjorbanden die gebruikt worden om ladingen op transportvoertuigen te zekeren. Deze norm geeft eisen en testmethoden voor sjorbanden die gebruikt worden bij het vastzetten van ladingen op transportvoertuigen zoals vrachtwagens, aanhangers en containers.

 

De norm specificeert bijvoorbeeld de minimale breekkracht van de sjorbanden, de maximale werklast, en de manier waarop de sjorbanden getest moeten worden om hun sterkte te beoordelen. Verder beschrijft de norm ook hoe de sjorbanden gemarkeerd moeten worden om aan te geven welke sterkte ze hebben en hoe ze gebruikt moeten worden.

 

Het naleven van deze norm zorgt ervoor dat de sjorbanden geschikt zijn voor het veilig vastzetten van ladingen tijdens het transport. Hierdoor wordt het risico op schade aan de lading of ongevallen op de weg verminderd.

 

Wat betekent de SHF- en STF-waarde op een spanband?

Standard Hand Force (SHF) is de handmatige kracht die u toepast op een ratel bij het sjorren van de spanband. Voorbeeld: een SHF van 50 daN betekent wanneer u een handmatige kracht van 50 daN uitoefent op de ratel. Er is ook een kracht ter waarde van de STF (ook vermeld op het label) op de sjorband uitgeoefend wordt. STF staat voor Standard Tension Force: dit is de kracht die op de ingespannen band aanwezig is na het aantrekken van de ratel met een kracht ter grootte van de SHF. De STF is verschillend per ratel en bedraagt in de meeste gevallen tussen de 10 tot 20% van de LC-waarde.

 

Waar moet u op letten bij het vastsjorren?

Het diagonaal sjorren of neerwaartse sjorring, bepaalt of de LC of de STF-waarde van belang is. De LC-waarde is van belang bij diagonaal sjorren. De LC-waarde in combinatie met de horizontale of verticale hoek zijn bepalend voor het type spanband. De meest voorkomende manier van ladingzekering is neerwaartse sjorring. De voorspanning op de spanband is dan van belang, de STF-waarde. Bij het neer sjorren wordt aangeraden minimaal twee spanbanden te gebruiken en de hoek zo groot mogelijk te houden (tussen 35 en 90 graden).

 

Mag ik hijsen met spanbanden?

Let er goed op dat standaard spanbanden niet gemaakt zijn om mee te hijsen. Wel levert Kruizinga alles op het gebied van hijsen en sjorren, zoals hijsbanden, rondstroppen, lastarmen, lasthaken en hijskettingen.

 

Compleet aanbod

Naast spanbanden leveren wij ook; hoekbeschermers, beschermdekens, antislipmatten, aanhangwagennetten, afdekhoezen, sloten en transportkoffers voor het opbergen van uw zekermaterialen. Deze hulpmiddelen helpen uw laadcapaciteit te vergroten, het gebruik te vereenvoudigen en kostbare vracht, goederen en producten te beschermen. Onze ladingzekeringsproducten worden vooral veel toegepast in de transport en logistiek, maar ook in de bouw, industrie, evenementen en agrarische sector.

 

Advies nodig bij het kiezen van de juiste spanband?

Wilt u direct advies over de verschillende spanbanden in ons assortiment, of over de service die wij u bieden? U kunt ons zowel telefonisch (088 533 15 55) als per e-mail benaderen met uw vragen over spanbanden. We helpen u graag op weg bij het vinden van de juiste spanband!